Dåb og navn

Et barn kan navngives på to måder, dåb eller navngivning. Den danske navnelov foreskriver, at alle børn skal have et navn senest 6 måneder efter fødslen.

 

Valg af navn
Her på ankestyrelsens hjemmeside kan man se listerne over godkendte drenge- og pigenavne:
Godkendte fornavne (familieretshuset.dk) Ønsker man et navn, der ikke står på listen, vil kirkekontoret sende navneanmodningen til Statsforvaltningen, som afgør, om der kan gives tilladelse til det ønskede navn.
 
Navngivning 
Ønsker I at få jeres barn navngivet, skal I anmelde det på www.borger.dk.
Når I har anmeldt navnet, navngiver kordegnen barnet. I modtager derefter en navneattest med posten. Ønsker I på et senere tidspunkt at få jeres barn døbt, kontakter I blot kirkekontoret og aftaler dette.
 
Dåb
Ønsker du dit barn døbt i folkekirken, skal du kontakte kirkekontoret.                
Ved henvendelse oplyser du barnets CPR-NR, derefter træffes der aftale om, hvornår barnedåben skal foregå. Det er en god ide, at du henvender dig i god tid.

Ved dåb af børn under konfirmationsalderen skal der være mindst 2 og højst 5 faddere. Fadderne skal være døbt i den kristne tro. Fadderne fungerer under dåben som dåbsvidner og senere forpligter sig til, at barnet oplæres i den kristne tro, hvis der sker forældrene noget, inden barnet bliver voksent.

Vil du være klogere på dåben så læs mere her:
https://www.folkekirken.dk/livets-begivenheder/daab/saadan-foregaar-daab​


Dåbsskema
Når der er aftalt dåb med kirkekontoret skal dette skema udfyldes med oplysninger om faddere, forældre og dåbsbarn.
Dåbsskema

Lørdagsdåb

Dåb foregår typisk som en del af en søndagsgudstjeneste, men der er også en anden mulighed. I Nykøbing Sj Sogn tilbyder vi lørdagsdåb 4-5 gange årligt.

Lørdagsdåb er en kortere gudstjeneste med dåben i fokus. Det kan være mere børnevenligt,  og for nogle passer det bedre logistisk at holde fest på en lørdag.

Uanset antallet af dåb - fra 1 til 5 - tager gudstjenesten omkring 30 minutter.

I 2024 er der mulighed for lørdagsdåb disse dage:
Lørdag den 20. januar
Lørdag den 23. marts
Lørdag den 22. juni
Lørdag den 17. august
Lørdag den 2. november